Měsíce - Hruška, Petr, 1964- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Druhá sbírka ostravského autora je především netradičním záznamem všedních a běžných okamžiků v rodinném životě. Rodinný život znamená zároveň pro básníka příležitost vyjádřit přesně vyladěným akcentem zdánlivě banální situace jako zlomové události eskalující skrytým, nicméně třaskavým vnitřním napětím. Toto autorovo vnímání je určeno především časem, který se ve verších jakoby zastaví, strne v detailní jedinečnosti a vytvoří tak možnosti pro výstižné zachycení dané chvíle. Zdůraznění této zdánlivé nehybnosti pak napomáhá k ještě většímu propojení soukromých vztahů s atmosférou domova: na jedné straně tak autor prodlužuje pocit sounáležitosti, na druhé ovšem upozorňuje i na narušení bezpečí a jistot. V důvěrných básníkových sděleních formálně vyniká autorova zcela zásadní snaha po civilním tónu, umocněném velice kultivovaným básnickým výrazem.