Tigrid, poprvé : průvodce osudem inteligentního muže ve dvacátém století - Kosatík, Pavel, 1962- (Svědectví, 2020)
Životopis výrazné postavy české exilové žurnalistiky i české politiky po roce 1989. Přibližuje životní osudy zajímavé osobnosti, která zanechala výraznou stopu v československých dějinách 20. století. Pavel Tigrid studoval před druhou světovou válkou v Praze práva, po okupaci Československa odešel do exilu a válku prožil jako redaktor BBC v Londýně. V krátkém poválečném období patřil v Československu k uznávaným novinářům nekomunistické orientace. Podruhé zamířil Tigrid do exilu v roce 1948; stál u zrodu Rádia Svobodná Evropa, žil ve Spojených státech, později se usadil ve Francii a do dějin českého exilového novinářství se zapsal jako vydavatel časopisu Svědectví. Kniha popisuje i jeho politické angažmá v polistopadové éře, kdy Tigrid působil jako ministr kultury ve vládě Václava Klause. Životopis se snaží o postižení Tigridovy světonázorové orientace, o nástin vývoje jeho názorů a o vylíčení nejednoduchých vztahů v rámci čs. exilu.