Cesta do Ašchabadu, neboli, Pumpke a dalajlámové - Wernisch, Ivan, 1942- (Čeští básníci 20. století, 2020)
Básnická sbírka výrazného představitele moderní české poezie vyniká osobitou poetikou a svérázným viděním světa. Ivan Wernisch v tomto souboru důmyslně střídá obrazy válečného běsnění s příběhy z asijských mýtů a legend, v nichž zvlášť zdůrazňuje přínos tradičních východních filozofií. Ve druhém oddílu se pak autor nechává inspirovat různými typy naivních textů, tentokrát z drtivé většiny verši anonymních autorů od 14. až do 18. století. Zvláště tyto verše ve Wernischově podání vynikají zpěvností a melodikou, tolik typickou pro lidové motivy.