Bez kufru se tak pěkně skáče po stromech, neboli, Nún - Wernisch, Ivan, 1942- (Čeští básníci 20. století, 2020)
Sbírka Ivana Wernische tvoří závěr jeho osobité básnické trilogie, v návaznosti na sbírky Proslýchá se a Cesta do Ašchabadu. Stejně jako ve dvou předcházejících částech i zde zůstává autor věrný svému charakteristickému stylu devadesátých let, velmi často využívá literárních parafrází, rozvíjí princip grotesky a skládá mozaiku žánrově velice různorodých textů. V jeho sbírce tak nacházíme až bizarně laděné poetické anekdoty, jazykové hříčky či jízlivé absurdity.