Hlava na stole - Wernisch, Ivan, 1942- (Čeští básníci 20. století, 2020)
Sbírka svébytně pojazých básnických a prozaických útvarů, napsaných typickým rukopisem jednoho z nejoriginálnějších současných českých básníků. I v tomto cyklu lze nalézt Wernischovu charakteristickou poetiku, která se přizpůsobuje nejrůznějším literárním žánrům. Autor zde proto uplatňuje smysl pro černý humor a vytváří groteskní situace s bizarním koloritem. Wernischovi nejsou cizí ani texty s výrazně mystifikačním zaměřením, proto zde například uvádí fiktivní záznam ze zpěvníku telefonisty kulometné roty, jenž zahynul v první světové válce na ruské frontě, rýmované úvahy drážního inspektora Julese Pukla či pseudotexty cikánských písniček. Samotný titul pak spojuje autor s tématem stárnutí, které ovšem nevidí v příliš růžových barvách: "Co je dneska, to je pryč / Zaplať pánbůh / Už o tom nechci vědět" vypořádává se třeba s monotónně ubíjejícími dny, v nichž stoupá spotřeba alkoholu, takže "láhev od rumu se vrhá ... do šílené hloubky" a "opilcova hlava leží na stole".