Kominické lodě - Wernisch, Ivan, 1942- (Čeští básníci 20. století, 2020)
Devět jemných příběhů, ve kterých Ivan Wernisch zkouší, co vše je v literárním textu možné. Jednotlivé kapitoly mají často jen tři řádky a tak autor neutají svou svázanost s poezií. Kominické lodě jsou souborem devíti prozaických textů, komponovaných jako jakési mikroromány. Ivan Wernisch se svérázným způsobem pokusil zkomprimovat na poměrně malou plochu narativní útvary, z nichž jeden každý sestává z jednotlivých, konkrétně nazvaných kapitol, které ovšem povětšinou nepřesahují rozsahem několik řádků. Přesto jsou to příběhy, z jejichž motivů by nejeden autor dokázal vytěžit látku na román nebo novelu.