Siamský příběh - Kratochvil, Jiří, 1940- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Zvláštní příběh, napsaný krásným metaforickým jazykem, vypráví o muži-chlapci, který vzpomíná na léta dětství a první citové a sexuální zážitky. Stálé prolínání reality a snových představ unáší čtenáře tokem vyprávění a působí na něho především poetickými obrazy a košatým, vytříbeným jazykem. Vyprávění má rámec obyčejného, ne právě lehkého života, nad jehož jednotlivými reálnými epizodami se pak vrší pyramida hrdinových erotických snů a fantastických představ. Individuální, částečně autobiografický příběh je zasazen přesně v čase, počíná koncem druhé světové války, pokračuje obdobím po únoru 1948 a končí rokem 1955. Nekonvenční próza určená náročnějšímu čtenáři.