Kruhová leč : (škola povídek) - Kratochvil, Jiří, 1940- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Soubor třinácti povídek současného brněnského prozaika vyniká tematickou různorodostí i střídáním žánrových poloh. Kratochvil se ve stručných a krátkých prózách situuje do role vypravěče, který upřednostňuje tematickou a stylovou rozmanitost. Kratochvilovy příběhy se pochopitelně vyznačují jeho charakteristickým rukopisem a způsobem psaní, přesto se však pokoušejí záměrně navodit a přiblížit atmosféru prolínání nejrůznějších slohů. I proto se zde objevují povídky s námětem z minulosti, historky ze života slavných osobností či hříčky vytvořeně na základě pouhé obrazotvornosti. Pro Kratochvila není problémem "vystřihnout" na poměrně malé ploše grotesku či fantasy, nahradit skutečnost mystifikačními prvky, parodovat náladu londýnských Vánoc v polovině 19. století či čerpat inspiraci z pohádkových vyprávění. Též umí vzdát hold jiným mistrům žánru, což potvrzuje i závěrečná povídka souboru, inspirovaná Karlem Čapkem.