Cesta na jih - Ajvaz, Michal, 1949- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Fantastický román s bizarní kriminální zápletkou, filozofickým přesahem a zcela originální imaginací. Vypravěč se na dovolené u Středozemního moře setkává s mladým mužem, který cestuje po Evropě, aby vyřešil prapodivné vraždy dvou nevlastních bratrů. Prvního najdou turečtí rybáři ubodaného v jeho vlastní síti, druhý je zastřelen na baletním představení, zkomponovaném na motivy Kantovy Kritiky čistého rozumu, a to hercem v roli "věci o sobě". Provedení druhé vraždy, které je mladý muž svědkem, je tak bizarní a fantastické, že ucítí nutkavou potřebu se této záhadě věnovat. Seznámí se tedy s dívkou Kristýnou, bývalou přítelkyní jednoho z bratrů, půjčí si od ní román, který její přítel psal a vydá se na průzkumné cesty minulostí neznámého zavražděného... Román je plný nečekaných zvratů a autorovy zvláštní imaginace.