Osada Havranů : příběh z mladší doby kamenné - Štorch, Eduard, 1878-1956 (Městská knihovna v Praze, 2020)
Příběh vypráví o dobrodružstvích chlapce Havranpírka z rodu Havranů i o životě kmene v mladší době kamenné. Jak obtížné bylo obstát v kruté zimě, jak se zacházelo se zrádci a jak bojovaly jednotlivé rody s přírodou i mezi sebou, co je "žluté kouzlo" i jak se z Havranpírka stal muž Bystrý havran vylíčil v napínavém dobrodružném románu Eduard Štorch. Spisovatel a učitel spojil ve svých vyprávěních lásku k dětem i k historii a archeologii a snažil se ukázat dějepisnou látku zajímavě a zábavně. Navíc si spoustu věcí, o nichž psal, vyzkoušel "na vlastní kůži" (roznítil oheň vrtěním dřeva, štípal pazourky, zhotovil luk a šípy atd.) a opíral se také o své archeologické nálezy. Nakladatelská anotace. Kráceno.