Velký Gatsby - Fitzgerald, Francis Scott, 1896-1940 (Knížky do školy, 2020)
Nejslavnější román proslulého amerického spisovatele je obrazem života nejbohatších vrstev americké společnosti v době po první světové válce. Hlavním hrdinou je prostý člověk, který se v mládí zamiluje do bohaté dívky a jen proto, aby ji opět získal, se dostane až mezi horních deset tisíc. Jeho celoživotní sen se ale rozbíjí o bezohlednost a egoismus vrstvy, kam sice patří svým postavením, ale do které nezapadá svým charakterem. Gatsby nakonec umírá jako oběť svého omylu, neboť nedokázal reálně zhodnotit lidi a život kolem sebe a považoval za hodnotu vztahy, za nimiž se ve skutečnosti skrýval hrubý egoismus. Román, napsaný v první osobě, zaujme čtenáře svérázným, dynamickým podáním.