Frankenstein - Shelley, Mary Wollstonecraft, 1797-1851 (Knížky do školy, 2020)
Klasický hororový příběh umělého člověka, jenž se stane zkázou nejen svému tvůrci. Světově proslulý hororový román je příběhem umělého člověka, který vyniká obrovskou fyzickou silou a po prvních trpkých zkušenostech ji zasvětí mstě a zkáze. Zloba patří hlavně rodině jeho tvůrce - chemika Frankensteina, a dramatický zápas vynálezce a jeho vynálezu končí smrtí obou. Je zřejmé, že snahou autorky bylo vylíčit postavu netvora co nejplastičtěji, zatímco ostatní protagonisté jsou v jeho stínu podáni se schematizující sentimentalitou.