Variace pro temnou strunu - Fuks, Ladislav, 1923-1994 (Městská knihovna v Praze, 2020)
Mnohorozměrný psychologický román se odehrává v době před 2. světovou válkou a je koncipován jako zápisky citlivého, do sebe uzavřeného chlapce. Autor zachycuje především duševní vývoj mladého hrdiny, vyrůstajícího v tísnivém prostředí v rodině policejního důstojníka a postrádajícího jakýkoliv citový kontakt. Sleduje postupný rozvoj chlapcovy fantazie v dětství a dospívání,jeho stísněnost a osmělost i jeho reakce na politickou a společenskou situaci v tíživém období před Mnichovem a po něm. Líčení bezútěšného chlapcova života a jeho vnitřního světa je v autorově sugestivním podání mnohoznačnou metaforou s širokou škálou významů, jež dešifruje čtenář podle míry vlastní fantazie a senzibility.