Myši Natálie Mooshabrové - Fuks, Ladislav, 1923-1994 (Městská knihovna v Praze, 2020)
Náročný mnohovrstevný román s hororovými prvky osciluje mezi realitou a snem a je výstražným podobenstvím i naléhavým varováním před skrytými formami totality. Dílo je utopickou hyperbolou, v jejímž centru stojí v temném příběhu staré bezmocné ženy střetnutí absolutních protikladů: vedle myší civilizace pravidelné lety na Měsíc, vedle feudální bídy nepředstavitelný přepych pro vyvolené, vedle násilí a despocie zrozené fašismem teplo prostého lidského citu. Na této ose se odehrává absurdní příběh podivínské osamělé vdovy marně se pokoušející čelit pocitu ohrožení z okolního světa, který je obrazem každodenního nenápadného a ubíjejícího násilí, sugestivním obrazem zrůdné totalitní moci. Náročná kniha s důmyslnou kompozicí a množstvím dějových variací dokládá kromě jiného i autorovo hluboké přesvědčení, že člověk, ať si připadá jakkoliv bezmocný, může a musí demaskovat zlo a podle svých sil usilovat o svobodný a plnohodnotný život.