Smyčka : stručný román - Kohout, Pavel, 1928- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Společensko-psychologický román se odehrává na počátku padesátých let a mapuje složité období českých dějin. Počátkem roku 1948 se Komunistická strana Československa blíží ke svému vítězství, jehož chce dosáhnout odstraněním druhé levicové strany. Jedinou, ale poměrně velikou překážkou je poslanec sociální demokracie Felix Fischer. Jeho žena a mladý komunistický novinář prožívají bouřlivý milostný vztah a všichni tři protagonisté jsou postupně vtahováni do nebezpečné politické mašinérie, kde neplatí žádná pravidla a kde pro mnohé zúčastněné končí představy o ideální společnosti. Dramatické osudy hlavních hrdinů se uzavírají po neblaze proslulých procesech, přežít lze jen za cenu ztráty vlastního svědomí, nebo nelze přežít vůbec.