Z pohledu trilobita - Kohout, Pavel, 1928- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Svazek přináší široký výběr z fejetonů, které Pavel Kohout napsal v letech 2008-2010 pro deník Mladá fronta Dnes do rubriky Z pohledu trilobita. V krátkých, obsahově rozmanitých společensko-kritických textech komentuje Kohout mj. politickou situaci a události v Česku i v zahraničí, vyjadřuje se k ožehavým otázkám česko-rakouských vztahů i ke klíčovým tématům české, resp. československé historie. V autobiograficky laděných fejetonech vysvětluje své životní postoje, v dalších se věnuje zajímavým údálostem a počinům v oblasti české kultury, zejména literatury a divadla. Kohoutova publicistická tvorba pro Mf Dnes je v publikaci doplněna články, které vznikly pro deník Právo a Divadelní noviny, a několika dalšími příležitostnými texty. Chronologicky navazuje na knihu O ničem a o všem.