Lodní lístek - Reinerová, Lenka, 1916-2008 (Městská knihovna v Praze, 2020)
Dvě prózy českoněmecké autorky. V úvodním textu Reinerová vzpomíná na svou první návštěvu Mexika: to se pro ni stalo druhou vlastí a především si ji získali otevření a přátelští obyvatelé, kteří jí byli nápomocní v době největší nouze. Druhá próza je pak příběhem osamělého muže, který čeká v emigraci ve Francii na lodní lístek do Ameriky. Jeho život se skládá z cest na konzulát, z čekání na lístek, od kterého si slibuje vysvobození. Ale právě během chvil, kdy je nucen čekat, se propadá stále hlouběji do své beznaděje a úzkostí o své prosté žití.