Obývací nepokoje - Hruška, Petr, 1964- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Debutová sbírka výrazného ostravského básníka představuje autora jako tvůrce svébytné poetiky, který dokáže navodit komorní, nicméně poněkud znepokojivou náladu a atmosféru. Hruškova sbírka je poezií neklidu, v níž se zdánlivě tiché a nenápadné součásti domovů a domácností náhle mění až v hororové prostory, skrývající tajuplné symboly. Obývací pokoje jsou tak rázem „obývajícími nepokoji“, v nichž se zabydlela podivná, až nepřátelská atmosféra, která rozhodně nepohladí na duši, ani se nestane předpokladem pro spokojený odpočinek. Všude v těchto místnostech se totiž pohybují předměty a lidé, které přinášejí místo vzájemnosti a sounáležitosti rozbroje, nevraživost a nesoulad. To vše se odehrává v areálu anonymního panelového sídliště, kde vládne odcizenost, lhostejnost, citová absence i neschopnost mezilidské komunikace. Vše pohlcuje kakofonie nepříjemných zvuků, jíž se sice pokouší básník ve druhé části čelit, nicméně jeho hlas je natolik osamělým, že nemůže dané situaci vzdorovat a odporovat.