Darmata - Hruška, Petr, 1964- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Pátá sbírka významného českého básníka obsahuje verše, v nichž autor reflektuje postřehy a prožitky přibližně z pěti let každodenního života. Titul Hruškova opusu "darmata" lze chápat jako miniaturní "dramata o marnosti" a název této sbírky je pak symbiózou obou těchto slov. Hruška důsledně vychází z reálných událostí a prožitků, které se staly, ze světa, jenž je mu důvěrně známý. Opět se tu proto objevují ostravské kulisy, ponejvíce v podobě zaplivaných paneláků. Rozhlížet se v tomto prostředí je pro autora impulsem k smutnému přesvědčení, že pominula doba nadějí a následovat může pouze čas apatie a znechucení. Od úvodní básně rozehrává Hruška mozaiku mnohdy až hrůzyplných obrazů, v nichž je veškerá kladná aktivita potlačena a v dramatické zkratce působí zcela zbytečně a nadarmo. Zároveň bohatým metaforickým jazykem přináší i výpověď, do níž se pokouší zařadit určité bilanční prvky a hodnocení. I to je ovšem ponejvíce charakterizováno smutným a bolestným tónem, v němž převládají pochybnosti a nejistoty.