Česká inteligence : od Jaroslava Golla po Magora - Kosatík, Pavel, 1962- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Portréty osobností, jejichž myšlenky, tvůrčí odkaz i činy ovlivnily duchovní atmosféru a vývoj české společnosti ve 20. stol. Zamyšlení nad myšlenkovým světem a často odlišnými světonázorovými postoji výrazných představitelů české inteligence. Kniha je součástí autorova "českého cyklu" (České snění, Čeští demokraté), který odkrývá historické kořeny naší současnosti. Jednotlivé medailony vycházely v l. 2009-2010 v týdeníku Respekt. Jsou věnovány často velmi odlišným osobnostem. Lidem, kteří byli oslavováni i zatracováni. Jednotlivé medailony však nejsou ani oslavné, ani zatracující. Autor se pokouší o objektivní charakteristiku a hodnocení. Kniha obsahuje 61 portrétů přibližně stejného rozsahu. U každého z nich je uvedeno několik titulů základní literatury.