Naše paní Božena Němcová - Halas, František, 1901-1949 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Sbírka inspirovaná osobností nejvýznamnější představitelky české literatury 1. poloviny 19. století - Boženy Němcové. Sbírka svou bohatou imaginací a objevitelským jazykem skládá hold spisovatelčinu osudu, ale i prostému a zároveň obsažnému jazyku. Básně vypovídají o krásné, moudré, statečné a nešťastné ženě, která přes vlastní bolest ukazovala lidem cestu k světlejší budoucnosti, k radosti a ke štěstí. Sedmnáct básní představuje sedmnáct obrazů z jejího života, přičemž v tragickém období národa poukazuje na její vnitřní sílu.