Robinson Crusoe : život a podivuhodné příběhy námořníka z Yorku - Defoe, Daniel, asi 1661-1731 (Městská knihovna v Praze, 2020)
Klasický dobrodružný román o osudech anglického námořníka, ztroskotavšího na opuštěném ostrově. Životní dílo anglického osvícenského novináře a spisovatele Daniela Defoa dalo vzniknout celému subžánru dobrodružné literatury - robinsonádám, příběhům o osamělých trosečnících a jejich boji o přežití. Tento původní Robinson je synem obchodníka v Yorku, který se proti otcově vůli vydává splnit si své sny o zámořských plavbách. Hned ta první ale končí ztroskotáním a Robinson stráví celých 28 let na pustém ostrově, kde přežití závisí jen na jeho nápaditosti, odvaze a činorodosti. Jeho samota končí až po dlouhé době, kdy ze zajetí lidojedů, kteří připlují na ostrov, zachrání domorodce, jehož pojmenuje Pátek. Pozdější boje s domorodci i piráty pak vedou k tomu, že Robinson získá loď, na níž se může vrátit domů.