Bludná pouť Excelsioru - Harte, Bret, 1836-1902 (Městská knihovna v Praze, 2020)
Vyprávění o dobrodružné plavbě americké plachetnice je zasazeno do poloviny 19. století. Dobrodružný román plodného amerického autora sleduje strastiplnou plavbu obchodní plachetnice Excelsior, jež roku 1852 vyplula s nákladem z New Yorku do San Franciska. Mlha a nucené přistání v nepřátelsky naladěné mexické misii však obrátí pouť Excelsioru nečekaným a nebezpečným směrem...