Sepie - Halas, František, 1901-1949 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Prvotina velkého českého básníka, která poprvé vyšla roku 1927, je ještě silně ovlivněna poetismem, nicméně ve značné míře se v ní již projevuje nostalgie a hořkost. Navzdory básníkovu mládí již v sobě Sépie nese jeden ze základních rysů Halasovy poezie, totiž onen znepokojivý pohled na svět, v němž hraje hlavní úlohu, skepse, deziluze i temný motiv smrti. Směřování k tíživému existenciálnímu vyznění, které bylo navíc zabarveno jakýmsi "děsem z prázdna", dále pocity smutku a bolesti – to vše mělo za následek, že ve své době byla tato sbírky přijímána chladně a s rozpaky. Tomuto vyhraněnému tónu pak zůstal básník věrný prakticky celou svou tvorbou a vnesl tím do české poezie zneklidňující akord chmurného životního údělu.