Kohout plaší smrt - Halas, František, 1901-1949 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Druhá sbírka Františka Halase, poprvé uveřejněná roku 1930, svým obsahem i formou přesvědčivě navazuje na jeho prvotinu Sépie a důsledně tak předurčuje další linii jeho tvorby. Kniha teskně a chmurně vyznívající lyriky, zachvívající se úzkostí z bolestného života hojeného pouze tichem. Halas vychází z prožitků smutného mládí podlomeného válkou, z tísně a marnosti, jež se stávají jeho průvodci při hledání nástrojů, jimiž by otupil pocit stále přítomného ostří smrti, které ho neustále pronásleduje. S hrůznými válečnými prožitky pak korespondují i vnímavé motivy sociální nespravedlnosti, vyjádřené záměrně hrubým, disharmonickým veršem, kořeněném drsnou, nicméně hlubokou obrazností.