Dokořán - Halas, František, 1901-1949 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Klasická sbírka významného českého básníka z roku 1936 je autorovou reakcí na nebezpečí fašistické diktatury. Halasova sbírka, odměněna první cenou v soutěži nakladatelství Melantrich, je neobyčejným tvůrčím činem třicátých až čtyřicátých let v oblasti společenské a politicky orientované poezie. V meditativních polohách, zvýrazněnými tragickým i krajně pesimistickým životním pocitem, se významný český literát vyjadřuje k nástupu fašismu a tím i k bezprostřednímu ohrožení republiky. V Halasově cyklu zaznívají i ozvěny španělské občanské války, podané působivou a osobitou formou: písňová intonace se střídá s přerývaným rytmem, ústícím do strohých a úsečných odpovědí. Jednotlivé strofy záměrně postrádají zvukovou malebnost a jsou prostoupeny přímočarou drásavostí, umocňující naléhavost sdělení. V máchovských inspiracích či v nejrozsáhlejší skladbě ("Nikde") zase Halas dosahuje zvýšeného účinku zdůrazněním protikladů, v nichž střídá motivy naděje a skepse, jistot a pochybností.