Ladění : 1937–1941 - Halas, František, 1901-1949 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Sbírka veršů velkého českého básníka dvacátého století, která byla poprvé publikována, byť v neúplné podobě, ve válečném roku 1942. V době okupace hledal František Halas cesty, jimiž by mohl promluvit do tíživého a pochmurného času jinak než svou charakteristickou poetikou. Jedním ze zdrojů byla radostná událost v jeho rodině, narození syna, jemuž věnoval první část této sbírky. Prostřednictvím dětského pozorování tak obohatil své básně o nový rozměr, o zvláštní pohled na svět, z něhož přes záměrnou naivitu prosakuje i víra a naděje. Neboť „i kdyby na sůl nebylo / báseň zahálet nemá“. V dalších verších lze rovněž rozeznat dusnou protektorátní atmosféru, příkrov zloby, který náhle vyvstal nad ohroženým národem. Halas čelí těmto temným okolnostem poukázáním na sílu osobností české kultury, proto se ve sbírce objevují například Josef Mánes, Jan Neruda či Bedřich Smetana, později i Jiří Orten, Jiří Mahen nebo Hanuš Jelínek.