A co? - Halas, František, 1901-1949 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Svazek obsahuje poslední sbírku významného českého básníka dvacátého století, která samostatně poprvé vyšla v roce 1957. Halasův posmrtně vydaný soubor, do něhož je zařazeno pouze čtrnáct básní, vznikal pravděpodobně v letech 1945-1949. Celá sbírka pak byla komponována autorovou charakteristickou tvůrčí metodou, v níž jednotlivé verše jsou složeny jako montáž určitých slov, citací a výroků, zároveň se však formálně i významově odlišují. Pro Halase se dále stává jedním ze základních jazykových prostředků oxymóron, jenž mu umožňuje zvýšit vnitřní napětí textů i poukázat na tehdejší dobové souvislosti a rozpory. Neboť básník Halas si již plně uvědomuje, jak drasticky se mění vzhledem k nástupu nového režimu vztah člověka ke svobodě i k umění a zcela nekompromisně ho odmítá: "Nechci být masem vzduchu okolo / jak se to líbí jim / nechci být kůlem vyhlášek / veřejným míněním / nechci být nápovědou co polyká jen prach / těch jejich komedií / hraných na márách".