Staré ženy ; Dělnice - Halas, František, 1901-1949 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Dvě rozsáhlejší básně významného představitele české poezie dvacátého století, které vznikaly v průběhu první poloviny třicátých let. "Staré ženy" představují pětidílnou litanickou skladbu, v níž je základním tématem motiv smrti a soucítění se stářím, z něhož vykoupení přináší pouze smrt. V době svého vzniku (1935) byla tato báseň označena F. X. Šaldou jako malé veledílo a toto tvrzení platí nepochybně i dnes. "Dělnice" jsou pak básní, již Halas otiskl v Haló, novinách až tři roky po jejím vzniku a v níž vzpomíná na své dětství, ve kterém sehrála hlavní roli jeho předčasně zemřelá matka (1909), reprezentující nelehký úděl dělnic v čase plném sociálních otřesů. Báseň lze považovat za jakýsi doplněk ke „Starým ženám“, obě skladby pak vytvářejí takřka jednolitý celek, v němž do popředí výrazně vystupují dobové společenské rozdíly a nerovnosti.