Český sen - Kainar, Josef, 1917-1971 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Soubor veršů významného českého básníka, napsaný v první polovině padesátých let, je výrazně ovlivněn stalinistickými dogmaty a svým vyzněním a celkovou koncepcí programově naplňuje zásady socialistického realismu v české poezii. Kainarovu sbírku lze jednoznačně zařadit do období, v němž se kladl v celé literární tvorbě důraz na budovatelskou tématiku, na takové básně, které by bezvýhradně podpořily komunistický režim či úspěchy proletariátu. Proto v tomto souboru nacházíme oslavné básně, v nichž "vichří rudé prapory", průmyslové i zemědělské normy se plní na více než sto procent, a to i přesto, že v "těžkém jaru 1953" potkaly svět dělníků a rolníků "dva velké žaly na cestě k velikému štěstí". I přes tento zármutek však cesta vede jedině vpřed, vždyť tu jsou i další bojovníci, kteří se postarají o šťastný vývoj budoucích generací: například nastupující svazácká generace na jedné straně, na druhé pak zkušený a neúnavný "soudruh drobných lidí. / Trn v patě fašistů. A vědec velikán", profesor Zdeněk Nejedlý.