Člověka hořce mám rád - Kainar, Josef, 1917-1971 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Šestá sbírka významného českého básníka, zahajující nové období jeho tvorby, byla poprvé publikovaná roku 1959. Josef Kainar na sklonku padesátých let již vystřízlivěl ze socialistického a budovatelského nadšení a pokusil se proto vtisknout svým verše nový, tentokrát mnohem konkrétnější rozměr. Vrací se tedy k předcházejícím námětům své tvorby: v této sbírce se například snaží definovat roli člověka ve světě, hledá odpovědi na otázku, čím je sám sobě, co je pro něho dobré a zlé. Zjišťuje i jeho nedostatky, přesto však cítí, že láska k němu převažuje a přes všechny chyby ho má „hořce rád“. Hluboké porozumění a všechny radosti, bolesti i slabosti nesdílí autor pouze s lidským jedincem, stejný cit projevuje básník i pro všechny předměty, které ho obklopují. Některé básně však zůstávají ještě poplatné duchu socialistického realismu (například „Maďarský podzim“, vracející se k událostem z roku 1956).