Lazar a píseň - Kainar, Josef, 1917-1971 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Sbírka veršů Josefa Kainara, poprvé publikovaná roku 1960, je svým tvarem i obsahem předzvěstí uvolňující se dobové atmosféry a zabývá se především každodenním životem, konflikty a starostmi obyčejných lidí. Biblická inspirace se sice v titulní básni objevuje v podobě vzkříšení lidského jedince, ten je však až příliš vzdálen své původní podobě. Lazar v podání Josefa Kainara je člověkem až nenávistným, vyvolávajícím skepsi a nedůvěru. Oproti němu pak ostrém kontrastu stojí píseň, vzbuzující víru a naději. Z tohoto základního protikladu se pak odvíjejí i další básně, jež jsou založeny na vnitřně prožívaných situacích, a ve tvaru příběhů, monologů a zpovědí jednotlivců se soustředí na kritické okamžiky spirituálních krizí. I proto je možné sbírku chápat jako pokus o vyjádření dramatických stránek všedního života, svým jazykem a stylem zároveň přibližující osudy bytostí, které svádějí permanentní souboj s existenciální tíhou, pod níž zdánlivě klesají, ve skutečnosti se však nevzdávají a znovu nalézají odhodlání utkat se s jakoukoli životní nepřízní i překážkou.