Z deníku kontrarevolucionáře, aneb, Životy od tanku k tanku - Kohout, Pavel, 1928- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Autobiografická próza bezprostředně reflektuje a komplexně popisuje události roku 1968 a vrací se do poválečné minulosti - od tanků k tankům. Beletristická autobiografie významného spisovatele a dramatika líčí jeho životní osudy mezi lety 1945 a 1968. Autor zvolil formu tří proplétajících se deníků, v nichž jednak přibližuje politické i lidské zrání původně nadšeného komunisty až k hořkému prozření, zároveň předkládá kroniku přelomové etapy vztahu s Jelenou Mašínovou, kdy se během turistické návštěvy Itálie v srpnu 1968 dozvěděli o okupaci Československa, a do třetice podává bezprostřední reflexi svých spisovatelských i společenských aktivit v letech 1967-68. Přes zjevnou subjektivitu i jistou sebestřednost je kniha cenným zdrojem informací o dotyčné době.