Ferdinand Peroutka : pozdější život (1938–1978) - Kosatík, Pavel, 1962- (Svědectví, 2020)
Monografie mapuje život předního českého žurnalisty od vypuknutí 2. světové války až po smrt v americkém exilu. Rekapitulace působení v protektorátu, věznění v koncentračním táboře, předúnorových aktivit, činnosti v exilových organizacích (Rada svobodného Československa, Radio Svobodná Evropa) i závěrečného stadia života. Životopis rovněž přibližuje názory na dobovou situaci v Československu (kupř. pražské jaro 1968, normalizace) a zahraničněpolitickou problematiku (např. USA, SSSR, Čína, Vietnam). V závěrečných kapitolách se věnuje literárnímu odkazu zakladatele Přítomnosti (Oblak a valčík, Pozdější život Panny). Populárně-vědecké dílo se zaměřuje především na výklad působení v exilových organizacích.