Americké obrázky - Sládek, Josef Václav, 1845-1912 (Cestopis, 2020)
Soubor fejetonů a prozaických črt klasika české poezie, inspirovaných jeho pobytem v USA v letech 1868-1870. Dva roky dobrodružného a pestrého života, který mladý J. V. Sládek prožil ve Spojených státech, zanechaly v jeho paměti i tvorbě trvalé stopy. "Americké obrázky" shrnují v krátkých črtách, fejetonech a drobných příbězích jeho bezprostřední dojmy z velké země, ze života jejích původních obyvatel, amerických Čechů i dalších přistěhovalců.