Svlékání hadů - Mikulášek, Oldřich, 1910-1985 (Čeští básníci 20. století, 2020)
V pořadí čtrnáctá kniha poezie jednoho z nejvýraznějších českých básníků dvacátého století, která původně vyšla roku 1963, kde byla navíc doplněna životopisným pásmem o autorovi, kresbami, fotografiemi a gramofonovou deskou. Mikulášek dokazuje v tomto souboru, že jednou ze zásadních otázek jeho básnické výpovědi jsou obrazy lidského nitra. Je to pro něho důvěrně známá krajina, v níž tryskají bouřlivé emoce, mnohdy rozpínající se až k bolestnému toužení, jinde ukryté pod vrstvy smutku a rezignace. Uvnitř sebe samotného básník vlastně nachází nepoznaný svět, v němž se nacházejí trhliny a propasti, ale i opojné poháry, jejichž konzumace přesvědčí člověka o svůdné barvě života, o potřebě vnímat intimity okamžiků, které muž tráví se ženou, kdy je nejdůležitější samota ve dvou, kterou nesmí narušit žádní plazi (ani ti svlékající se z kůže). Vrcholem sbírky je pak dnes už legendární Mikulášková báseň „Tráva“, která symbolizuje autorovu pokoru k přírodě, k bytí i k citlivému vnímání proměn okolního světa.