Myšlenky - Pascal, Blaise, 1623-1662 (Městská knihovna v Praze, 2020)
Výbor z nejznámějšího díla francouzského myslitele, přírodovědce a matematika (1623-1662). Nedokončené dílo, které mělo být obranou křestanského náboženství se zachovalo jenom ve zlomcích a proto se stalo v průběhu doby předmětem uspořádávání nejrůznějších editorů. Tento český výbor zachycuje všechna základní témata Pascalových myšlenek v devíti okruzích, ve kterých jsou výroky shromážděny v krátkých, někdy i jednovětých citacích. Autor v nich vyjadřuje svůj pevný postoj jansenistického filozofa k lidskému rozumu, k otázce dobra, k údělu člověka, k náboženství a víře,k lidské pýše, ale i k umění, literatuře a jazyku - postoj, že pravdu je možno poznat nejen rozumem, ale hlavně srdcem. Rozum se musí pokořit před nepochopitelností víry.