O smysl našich dějin : předpoklady k diskusi o této otázce - Rádl, Emanuel, 1873-1942 (Městská knihovna v Praze, 2020)
Úvahy prvorepublikového filozofa a přírodovědce představují zásadní příspěvek ke sporu o smyslu českých dějin. Rádl, obdivovatel a následovník Masarykův, stanovil ve svém pojednání metodologický požadavek přísnosti pojmů, s nimiž historik pracuje, a v protikladu k pozitivistické historické vědě upozornil na konstruktivistický moment každého (tedy i historického) poznávání.