Poklad byzantského kupce - Erben, Václav, 1930-2003 (Detektivka, 2020)
Detektivní příběh se odehrává v atraktivním prostředí archeologického výzkumu na Moravě. Mladý a velice svérázný kapitán Exner musí vypátrat motiv vraždy půvabné ženy, v němž významnou úlohu hraje náušnice z nalezeného byzantského pokladu světového významu. V pozadí vraždy stojí jako ve většině jiných podobných případů bezohledná touha po kariéře, penězích a společenském postavení.