Pastorální : texty na betlémskou notu - Bajaja, Antonín, 1942- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Básnické texty, v nichž autor používá biblické i dějinné motivy a převádí je do úvah či podobenství o smyslu a rozporuplných cestách lidské civilizace. V textech na betlémskou notu přibližuje Antonín Bajaja básnickým jazykem nejen prastarý příběh o narození Ježíše. V pěti pastorálních zpěvech se ozývají i nápěvy posmutnělých, až baladických příběhů, které čerpají inspiraci ze snů, z prostých, ale těžkých životů, z přírody, promlouvající třeba tklivým obrazem umrzlé labutě. Vedle nich se tu ale promítají i scény ukřižování, první bratrovraždy nebo i syrově načrtnuté portréty těch, kteří se ať už kladně či záporně zapsali do historie. Rodí se tu děťátko paní Hitlerové, podpis malíře v jeskyních Altamiry, o kus dál Jan z Husince a Giordano Bruno soupeří s Napoleonem či s Vladimírem Iljičem. Běh dějin je vynášen hvězdoletem na oběžnou dráhu jak ve své velikosti a kráse, tak i ve zpupnosti, diktaturách a nekonečné lidské krutosti a zlobě.