Barí, syn Kazanův - Curwood, James Oliver, 1878-1927 (Městská knihovna v Praze, 2020)
Dobrodružný román z prostředí americké divočiny vypráví o Barím - polovičním vlkovi, který přilne ke svým lidským přátelům. Barí, po matce poloviční vlk, po otci "obyčejný" pes, se už jako štěně při svých toulkách divočinou setká s lidmi - krásnou Nepísi a jejím otcem Pierrotem. Počáteční nedůvěřivost vzroste ve velké a upřímné přátelství. Chrání je před nebezpečím, které jim hrozí od zlého a podlého člověka McTaggarta, výkupčího kožešin. Ten si umínil přivést mladičkou Nepísi na svou stanici v Lac Bainu. Neštítí se přitom ničeho - ani vraždy. Dobrodružný román plný přátelství, věrnosti, podlosti i zloby však dává čtenářům naději na šťastný konec.