Děvčátko Suomi : (meze světové bouře) - Konopka, Libor, 1982- (Lukáš Vik, 2019)
Soubor devíti různorodých textů, jež ve velké formální pestrosti reflektují dějiny a duši "země tisíce jezer". Knihu otevírá titulní text Děvčátko Suomi, který je jakousi rychlou exkurzí a esejistickým zamyšlením nad vývojem finských dějin a utváření finské duše, od nejtemnějšího dávnověku až po současný stav. Následuje pak osm textů, které záměrně rozmanitými formami předkládají příběhy z dějin této svérázné země, ať už jako historickou povídku, odlehčené vyprávění či veršovaný epos. Autor, který se finským tématem zabývá dlouhodobě a systematicky, sestavil ze svých textů, z velké části vydaných již v jeho předchozích titulech, pestrý mozaikový obraz "Panny Suomi" - personifikace země, jejíž osud nám může být v mnoha bodech překvapivě blízký.