Červený havran - Berný, Lukáš, 1978- (Hutter, 2019)
Příběh hudebního skladatele, jeho životního díla a nenaplněné lásky je námětem literární prvotiny mladého autora. V poměrně složitě komponovaném příběhu mladý autor postupně buduje příběh skladatele Josefa Červeného a zpěvačky Betty Češpivové, od jejich prvního setkání na maloměstě roku 1938, přes dobu okupace, kdy se Betty snaží zachránit svého otce před popravou, přes období 50. let, kdy skladatel žije ve snech a marných vzpomínkách na jihoamerickém pobřeží, až po rok 1997, kdy jako starý hoteliér neochotně odkrývá část svého tajemství mladému návštěvníkovi. Příběhem se prolínají obrazy z Josefova životního díla - titulní jazzové opery Červený havran.