Slabikář - Knapová, Adéla, 1976- (Česká próza (Fra), 2018)
Zajímavá česká prozaička i ve svém nejnovějším temně mrazivém románu klade s psychologickou naléhavostí otázky po věčném příběhu konání zla díky více než časté slepé víře. Pozvolna se rozkrývající příběhová mozaika přinese šokující pointu. Netradiční zlověstný román se nese na podobnosti děsivé i záhadné kuřimské kauzy týrání dětí, se kterou ho spojuje téma slepé víry a s tím spojené naslouchání a následování nejrůznějších manipulátorů a sekt. I zde funguje jistý posvátný řetězec nastolený samozvanými guru, kteří vytváří jednotlivé články z důvěřivých lidských jedinců. A opravdu se to daří. Nevyrovnané charaktery se nechávají přesvědčit ke všemu a pozvolna se nabalují jeden na druhý až k bizarnímu hrozivému výsledku týrání a zneužívání dětí. Josef Krug jakoby byl odkojen ukřivděností, přesto se stal předním představitelem Dětí světla. Za krátkozrakýma očima tohoto zpomaleného pána by tak málokdo čekal neuvěřitelnou krutou konspiraci.