Bytosti schopné zemřít : francouzští prokletí básníci 20. století - Jamek, Václav, 1949-; Lukavský, Erik, 1975-; Zavadil, Petr, 1975- (Světová poezie, 2019)
Antologie obsahuje ukázky z tvorby osmi francouzských autorů, kteří vzhledem ke svým textům i způsobu života byli editory označeni jako prokletí básníci 20. století. Všech osm jmen, která se v tomto výboru objevují, spojuje pocit existenciálních obav a úzkostí. I proto se v těchto textech ponejvíce nachází snaha podat výpověď, v níž se obraz i hodnocení života ocitá na okraji propasti, od něhož je už jen krůček k definitivnímu zmaru. Není jistě náhodou, že někteří z uvedených tvůrců opustili tento svět dobrovolně, jiní trpěli nevyléčitelnou chorobou, další se potýkali s enormní zátěží přecitlivělosti, která omezovala jejich existenci. A tak tento cyklus veršů a úvah, jejichž autoři se věší, pouští si plyn či jiným způsobem likvidují svůj bytostný organismus, lze i přes nesporné literární kvality považovat za výjimečné, bolestné svědectví o těžkých, vypjatých osudech, které nevyhnutelně směřují do prostoru, kde vládnou "Jen zpustošené dny a roztříštěný čas / Ani stín ani světlo / Jen zpustošené nebe / Ztěžklé neklidem úzkostí a neskutečnem".