Alternativy - Kautman, František, 1927-2016 (Česká próza (Fra), 2014)
Soubor šesti krátkých próz českého spisovatele a literárního teoretika, napsaných v 60. až 80. letech 20. století. Krátké prózy Františka Kautmana jsou filozofickými kontemplacemi, zarámovanými do konkrétních situací s dramatickým nábojem nebo symbolickým podtónem. Takovým "rámem" se autorovi stává karetní hra, výslech u soudu, rozhovor s havranem sedícím na městské lampě nebo snové setkání se svatým Františkem, konfrontované s tvrdou denní realitou. Kromě společenské a politické reality socialistického Československa a prožitků zakázaného autora, střetávajícího se s mocí, se v tvorbě významného literárního teoretika a historika pravidelně vrací téma literární tvorby samé, jejího smyslu a významu i její techniky. Jeho díla jsou do značné míry metaliteraturou, ilustrující tvůrčí hledání či přiznaně experimentující se stylovými obměnami a výstavbou textu.