Past na Brigitu - Řehák, Jakub, 1978- (Česká poezie (Fra), 2014)
Druhá samostatná sbírka současného básníka obsahuje kompozici, jejímž hlavním námětem je příběh o vztahu ústředního hrdiny k Brigitě. Brigita nemá obrysy konkrétní postavy, přesto se však zdá, že se v ní spojuje esence ženství s představami o bytosti, která má schopnost učinit muže neskonale šťastným nebo vrchovatě nespokojeným. Ve všech třech oddílech, které se vyznačují formální a obsahovou vyrovnaností a tvoří souvislou skladbu, je Brigitě svěřena rozhodující role jako inspirátorce i hybatelce dějů a obrazů, jako symbolu touhy a vášně, jako sladké múze či naopak nositelce prokletí. Vztah mezi básníkem a Brigitou bere na sebe nejrozmanitější podobu, může se objevovat v útržcích vzpomínek, které bolí, nesou v sobě smutek nebo se stávají zdrojem katarze a usměvů, jež však působí poněkud skepticky. A může zůstat i nenaplněný nebo náhle ukončený: tehdy se pražské kulisy, v nichž se Řehákova koláž odehrává, promění v "přízraky prázdných a opuštěných rohů".