Beránek - Urianek, Karel, 1974-2010 (Česká poezie (Fra), 2014)
Antologie z celoživotní tvorby předčasně zesnulého českého básníka Karla Urianka (1974-2010) zahrnuje především verše, které autor napsal v letech 1995-2004. Jakoby celá krátká existence Karla Urianka byla vedena cílevědomou sebedestrukcí, v níž převládaly alkoholické eskapády, drogové rauše, drásavá rozervanost, neklid a rezignace. Právě o těchto stavech, vycházejících z jeho životního stylu, pojednává Uriankova poezie nejvíce. Ve verších jsou však silné i momenty, kdy autor na sebe bere tíhu světa, v němž je mu dáno se pohybovat, kdy ho zaplavuje zármutek, deprese z nevábné perspektivy, bolest ze samoty, která je k nevydržení. Jeho poezie je podobně jako všechny jeho ostatní texty napsána úsečným stylem, v němž vyniká úsilí o vypíchnutí konkrétního, důležitého detailu i snaha ztotožnit se a naplno identifikovat konkrétní, byť sebevíce nepříjemný a bolestný prožitek, který je podán formou neodkladného sdělení.