Pomlčka v těle - Láníková, Kristina, 1988- (Česká poezie (Fra), 2014)
Druhá sbírka veršů výtvarnice, hudební improvizátorky a básnířky obsahuje poezii, která vyjadřuje intenzivní vztah k tělesných prožitkům a emocím. Poezie Kristiny Láníkové je výbušnou směsí, která odhaluje místa zakázaných či již probádaných oblastí na mapě těla. Jeho hmotnost a zároveň i jakási neuchopitelnost se pro básnířku stává konstantním symbolem, v němž se skrývá spousta záchvěvů, utajených příslibů, přitakání i záporů - ale i pomlček. Právě toto nepatrné interpunkční znaménko, jež je v textu pouze naznačeno, předchází zpřítomnění drásavých okamžiků, zádrhelů a trnutí, v nichž "pomlčky v těle" vystupují sice na povrch, nicméně zároveň i nabízejí možnost, "jakoby se vše dělo pod námi". Silné smyslové prožitky, odehrávající se v nevymezeném času a neohraničeném prostoru, jsou na jedné straně příklonem k prudce vyhraněnému, ale přirozenému vnímání existence, na druhé ale i výrazem až animální pudovosti, která dokáže s divokou posedlostí "rozpárat" vnitřní svět i duši každé živé bytosti.