Amensch - Horák, Lukáš, 1987- (Česká poezie (Fra), 2014)
Knižní debut brněnského básníka přináší vedle několika starších textů především verše, které vznikaly po roce 2013. Básně Lukáše Horáka jsou niterným záznamem, do něhož pronikají letmé dotyky okolního světa, v nichž se až s překvapivou naléhavostí střídá něha s krutostí, v nichž se odpuzují a přitahují protiklady a okamžiky tichého soukromí jsou náhle poznamenány předzvěstí drobných epizod, které navozující atmosféru sblížení definitivně pohřbí a odstaví na vedlejší kolej. Horák dokáže nakreslit podmanivé intimní obrazy, jež však nejsou v jeho podání žádnou selankovitou malůvkou: i když vytváří lyricky pojatou emocionální situaci, téměř pokaždé u ní dojde k určitému zpochybnění, k nedořečenosti, jež zahaluje jeho básně záměrným neklidem, citovou rozpačitostí, ale i vnitřním napětím. Neboť i když autor popisuje třeba prožitky z města, v němž žije, téměř vždy je vidí optikou pohledu, v němž hraje hlavní úlohu důvěrný a těsný kontakt, pulzující zrychleným tepem, nepokojem a rozechvěním.